Glikémiás Index

Élelmiszerek

GI
magas
(70-100)

glükóz (szőlőcukor), kristálycukor

némely alkoholos ital (koktélok, hozzáadott cukorral készülő likőrök)

torták, sütemények, édességek, édes kekszek, ropogtatni valók

pékáruk (fehérlisztből)

tészták (fehérlisztből, jól átfőve)

kukoricatészta, rizstésza

gabonapehely, kukoricapehely, müzli, puffasztott gabonatermékek

burgonya (jól átfőtt/sült, püré), sütőtök, pasztinák, karórépa

görögdinnye, aszalt datolya

GI
közepes
(56-69)

méz

müzli (natúr, édesítetlen), háztartási keksz

tészták (fehérlisztből, közepesen átfőve)

fehér rizs

üdítők, gyümölcslevek (hozzáadott cukorral)

ananász, sárgadinnye, aszalt gyümölcsök, befőttek, lekvárok

burgonya közepesen elkészítve (főtt, sütőben sült)

fehérrépa, cékla

GI
alacsony
(0-55)

pékáruk (teljes kiőrlésű lisztből, rozslisztből)

tészták (teljes kiőrlésű lisztből)

árpa, bulgur, hajdina, quinoa, barna rizs

bab, lencse, csicseriborsó

tej, joghurt, kefir, túró

diófélék és olajos magvak

gyümölcslevek (hozzáadott cukor nélkül)

gyümölcsök többsége (kivéve: dinnye, ananász, aszalt gyümölcsök)

zöldségek többsége (kivéve: pasztinák, karórépa, fehérrépa, sütőtök, cékla)

étcsokoládé (70%-nál magasabb kakaótartalmú)

fruktóz (gyümölcscukor)