A BESTFORM egy hatkomponensű fehérjét tartalmazó, fehérje koncentrátum por L-karnitinnal, L-glutaminnal, természetes elágazó szénláncú aminosavakkal (BCAA), vitaminokkal, ásványi anyagokkal és édesítőszerrel, az időskori vagy betegséggel összefüggő fehérjeszegény táplálkozás diétás kezelésének kiegészítésére.
A fehérjehiányos táplálkozás jelentős egészségi problémákkal járhat.
Ahogy öregszünk szervezetünk izmot épít le és egyre több zsírt raktároz el, ha nem ellensúlyozzuk ezt. A csökkent étvágy, fogászati problémák és a nem jól működő emésztés következtében az izomzat tápanyagokkal való ellátottsága lassan egyre rosszabb lesz.
Általában a táplálkozásból hiányoznak a jó minőségű fehérjék, mikrótápanyagok, és nyomelemek. Ha a sejtek tápláltsága nem optimális, akkor ez a belső sejtfolyadék csökkenéséhez és a sejtek zsugorodásához vezet. Ezt a sejtekből kiáramló folyadékot a szövetekben találjuk és ez a szövetek duzzadását okozza.
Időskorban gyakran fordul elő a hiányos tápláltság, sőt alultápláltság is. Ennek következtében csökken a teljesítő képesség, az immunrendszer nem működik jól, és megnő a bakteriális és vírusos fertőzések veszélye. A csökkent izomzat visszafejlődése következtében kialakult korlátozott mobilitás és csontritkulás növeli a törésekkel járó baleseti veszélyt.
következmény testi tünetek | |
sarkopénia (az izomzat kóros leépülése) | teljesítő képesség csökkenése megnő a mobilitás korlátozottsága megnő a törésekkel járó baleset veszélye |
a bőr és a nyálkahártya kóros elváltozásai | megnő a sérülések és a sebek gyógyulásának zavara |
immunrendszer csökkent működése | megnő a fertőzések veszélye |
a szervezet a gyógyszerekkel szembeni reakciójának megváltozása | megnő a veszélye: a gyógyszerek mellékhatásainak, a gyógyszerek kölcsönhatásának, és hogy a gyógyszerek hatása megváltozik |
A BESTFORM:
A BESTFORM 6-komponensű-fehérjét tartalmazó fehérje koncentrátum az időskori vagy a betegséggel összefüggő fehérjeszegény táplálkozás, katabolikus állapot diétás kezelésének kiegészítésére.
Katabolikus állapotok:
►fehérje hiány
►testi leépülés (katabolia)
►betegséggel összefüggő hiányos tápláltság (kachexia)
►kóros izom hiány (sarkopénia)
►immobilitás
Napi fehérjeszükséglet
testsúly kg pl: 65 kg testsúlynál szorozva g | ||
idősek | 1,2 g-1,5 g | 78,0 g-97,5 g |
általánosságban (DGE) | 0,8 g-2,0 g | 52,0 g-130,0 g |
állóképességi sport | 1,3 g- 1,5 g | 84,5 g-97,5 g |
gyorsasági erősport | 1,5 g- 1,7 g | 97,5 g-110,5 g |
erősport | 1,5g -2,0 g | 97,5 g-130,0 g |
Különböző élelmiszerek fehérjetartalma
élelmiszer | fehérjetartalom 100 g – ban |
BESTFORM | 85,0 g fehérje |
sajt (trappista, ementáli) | átlagosan 28,0 g fehérje |
tonhal (saját levében) | átlagosan 26,0 g fehérje |
csirkemell | átlagosan 25,0 g fehérje |
gépsonka | átlagosan 23,0 g fehérje |
pisztráng | átlagosan 22,0 g fehérje |
sertéscomb, karaj | átlagosan 21,0 g fehérje |
marhahús | átlagosan 20,0 g fehérje |
tojás | átlagosan 13,0 g fehérje |
párizsi, krinolin, szafaládé | átlagosan 12,0 g fehérje |
tehéntej, kefir, joghurt | átlagosan 3,4 g fehérje |
A fenti táblázatból látható, hogy nem könnyű „normális” táplálékokkal az elégséges fehérjemennyiséget bevinni a szervezetbe. Egy főétkezés alkalmával fogyasztunk köreteket, zöldségeket, salátákat, gyümölcsöket is, ezért gyakran nem tudunk annyi fehérje tartalmú élelmiszert megenni, amennyire szükségünk lenne.
A BESTFORM fehérje koncentrátum segítségével lehet ezt a problémát megoldani.
Felhasználási útmutató:
A BESTFORM használatát beszélje meg kezelőorvosával. Naponta 3 adag ajánlott, amit főétkezésekhez, illetve, után fogyasszon. Egy adag elkészítéséhez 10 g port 50-100 ml tejtermékben (tej, joghurt) vagy vízben keverjen jól el.